Fie că ești aici din curiozitate sau poate dintr-un ușor sceptiscism, noi sperăm să-ți conturăm cât de puțin ce se întâmplă în “bucătăria” EmilyRay. Sperăm ca acest articol să-ți îmbogățească cunostiintele și să-ți stârnească cât mai mult admirația pentru lucrul făcut de mână chiar aici, la noi în țară. Ne dorim, deasemenea ca următoarele imagini să iți întregească conexiunea cu, speram noi, următoarea ta “bijuterie pentru suflet”. Atunci când realizezi orele neîncetate de muncă care aduc la viață o bijuteria finită, imaginea de ansamblu devine mult mai complexă și astfel, o vei putea prețuii pe deplin.
EmilyRay a luat naștere în 2010, prin încercări timide în a lucra bijuterii și accesorii cu sârme de modelaj, luturi polimerice și tot felul de mărgeluțe. Pasiunea pentru frumos a luat amploare în anul 2013, când EmilyRay a descoperit rășina epoxidică și vastele oportunități de a imagina și încerca lucruri noi.
EmilyRay este un atelier de bijuterie autodidact, în care s-a învățat din greșeli. Multe greșeli. Cu multe încercări eșuate până a ajunge la formulele și metodele corecte care să dea rezultatul cel mai spectaculos. De la momentul perfect din zi pentru a culege flori, până la modul în care tu te simți atunci când deschizi cutiuța bijuteriei abia comandate și o vezi pentru prima dată în realitate.
Toate aspectele acestea și îmbunătățirea lor constantă se întâmplă în atelierul EmilyRay. Locul plin de idei noi, inovație și încercări nenumărate până a ajunge la formă finită.
Când spun atelier, mă gândesc instant la ordine. Zeci de cutii, cutiuțe, compartimente și sertare care păstrează înăuntru mii de accesorii metalice, de la zale mici cât un grăunțe, până la monturi de inele masive. Pigmenți și pulberi metalice, pietricele, plante de tot felul, rădăcini de copac,semințe și flori. Clești de tot felul, pensule și pensete pentru cele mai mici piese de ceas. Bureți abrazivi, paste de șlefuit și scule electrice. Ochelari protectori, măști de praf și zeci de mănuși de unică folosință.
Mii de flori sunt salvate de la ofilire în fiecare an și pregătite pentru o nouă viață, transformate în bijuterii și accesorii.
Lucrul cu plantele nu este ușor. Florile, pe cât de efemere, pe atât de firave, trebuiesc culese, manevrate și uscate cu multa grijă. Prin diferite tehnici, obținem rezultate diferite. De la presarea clasică, în foaie sugativă, până la uscare în cuptor sau cu gel special silica. Totul depinde de specia de plantă aleasă, unele se pot usca doar în plan drept, altele se pot usca în forma 3d, inițială.
Florile se pregătesc cu grijă înainte de uscare. Cu ajutorul unei pensete și a unei forfecuțe li se oferă o ședință de “tuns”. Pe cât de frumoase sunt florile mari pe care le uscăm în atelier, care pot ajunge până la 10 cm, special pentru colierele noastre statement, pe atât de minunate sunt cele mai mici flori pe care le uscăm, având numai 2-3 mm.
Uscarea plantelor poate dura de la câteva zile până la 4 săptămâni, timp în care le verificăm zilnic pentru exces de umiditate.
Pregătirea florilor înainte de turnarea în rășina nu se oprește însă la cules și la uscat. După uscare florile sunt atent sortate și depozitate până la tratarea împotriva expunerii UV. Pentru a îi oferi o viață cât mai lungă și a întârzia decolorarea cât mai mult, plantele sunt tratate cu lacuri speciale UV incolor sau chiar le facem o “baie” de culoare pentru a crea modele cât mai inedite.
După tratamentele acordate, uscate și gata de a fi înglobate în rășina, plantele devin astfel extrem de fragile, la o singură bruscare se desprind și totul este irosit. Astfel, plantele sunt sortate și depozitate pentru un acces cât mai facil în zeci de cutiuțe, borcănașe și chiar albume cu coală albă pentru a le pastra cât mai bine.
Rășina epoxidica este inițial un material bi-component - lichid, format din rășină și întăritor. După amestecarea celor două, în decurs de 24-48 de ore, rășina se întărește încapsulând un mic univers înăuntru. Din acest motiv, folosim sute de mulaje din silicon, pe care de multe ori, din lipsă de ofertă, le-am creat chiar în atelierul nostru. Spre exemplu, fiecare puf dintr-o sferă, e așezat cu o pensetă privită prin lupă pentru a știi exact că la final, rezultatul va fi perfect.
Rășina este turnată printr-o tehnică propie, dezvoltată și perfecționată în atelier. În camera de turnare controlăm minuțios temperatura și umiditatea și încercam să păstram aerul cât mai lipsit de praf. O mică scamă sau fir de praf poate ruina în întregime o piesă abia turnată. Printr-o altă tehnică profund perfecționată în fiecare zi, reușim să producem piese cu bule aproape inexistente. La 24/48 de ore după turnare, piesa este scoasă din mulaj și e gata pentru a fi șlefuită cu bureți abrazivi de granulații diferite, de la 200 până la 5000.
Luciul perfect transparent e redat abia după ședința de polish manual cu pastă specială. Monturile metalice sunt aplicate la final, tot cu ajutorul rășinii, alte 24 de ore și piesa e gata! Astfel, de la culesul unei flori până la o bijuterie finită pot trece până la 5 săptămâni.
Bijuteriile cu piese de ceas sunt un alt tip de bijuterii apreciate de către clienții noștri.
Salvăm de la pierire sute de ceasuri mecanice, nefuncționale. Le căutăm în toată lumea, le aducem la atelier și cu foarte multă răbdare, le îndepărtăm rugina depusă în peste 25 ani. Unde este necesar, încercăm să le reparam din punct de vedere estetic și să le transformăm în butonii noștri foarte apreciați.
Toate mecanismele care nu trec de preselecția pentru butoni, sunt dezmembrate rotită cu rotită, șurub cu șurub și le pregătim pentru a decora piesele noastre de inspirație steampunk. Le sortam cu multă grijă și cu muuulta răbdare, pentru a putea executa piese cu un design cât mai consecvent.
O numim reciclare creativă prin repropunerea pieselor vechi de ceas în bijuterii și accesorii cu un puternic impact estetic.
Folosim lemn decupat la laser și finisat de multe ori în cele mai trăznite culori cu lacuri și baițuri cu protecție UV. Colorarea de acest tip acoperă îndeajuns încât să lase la vedere frumusețea desenului cu linii curbe unicate al lemnului, numit și flader.
Împreună cu bazele, fie ele din lemn, acryl sau metal, folosim și charmuri metalice cu diferite forme. Foarte apreciatii copăcei, oacheșe bufnițe, tot felul de pisicuțe și multe altele. Le înglobam împreună cu piesele din ceas, astfel creând modele inedite.
De unde răbdarea și grija cu care lucrăm aceste mici terarii în miniatură? Iubirea pentru frumos și toate zâmbetele și aprecierile pe care le primim cu fiecare cutiuță deschisă, toate ne împing de la spate și ne susțin să continuăm să lucrăm în micul atelier EmilyRay.
Ei bine, după cum știi deja, fiecare tip de bijuterie are nevoie de îngrijire, purtarea responsabilă și depozitarea adecvată au un rol important pentru o viață cât mai lungă a accesoriului tău. Cu atâ..
Așadar, te întrebi: „Cât de mult rezistă inelele din rășină EmilyRay?” Răspunsul scurt este: cu o grijă adecvată - probabil un timp foarte îndeluuuuuungat!Răspunsul lung consta in faptul că există 3 ..
Argintul în starea sa naturală (99,9% puritate) este un metal moale și nu poate fi folosit în procesul de creare a unei bijuterii decât în amestec cu alte aliaje metalice. Așadar, argintul folosit în ..
Bijuteriile pe care le creăm cu mult drag și o atenție obsesivă asupra detaliilor, în atelierul nostru din București, sunt lucrate 100% de mână. De la culesul și uscarea florilor, până la lustruirea f..
Florile - sunt adesea o reprezentare a unui moment special. Nunțile sunt unul dintre cele mai interesante momente în care frumoasele flori, montate în aranjamente sau buchete, sunt prezente. Desigur, ..