Ei bine, după cum știi deja, fiecare tip de bijuterie are nevoie de îngrijire, purtarea responsabilă și depozitarea adecvată au un rol important pentru o viață cât mai lungă a accesoriului tău. Cu atât mai mult o bijuterie din rășină, unicată și lucrată manual. La schimb aceasta îți oferă frumusețea unor mici capsule prinse în timp, gata să stârnească conversații oricând. Pentru a îți menține bijuteria din rășină la o calitate cât mai mare și pentru a îi oferi o viață cât mai lungă, nu ezită să citești următoarele sfaturi.
Lucruri pe care ar trebui să le eviți:
CĂLDURĂ EXTREMĂ
Rășina epoxidică este un tip de plastic, ceea ce înseamnă că punctul său de topire este mai mic decât punctul de topire al metalului. Rășina poate fi expusă la flacăra directă în timpul amestecării inițiale (baza+întăritor) și este încă în stadiul de întărire. Odată încheiat procesul chimic și piesa devide solidă, expunerea la foc susținut poate dereriora piesa.
OBIECTE ASCUȚITE
Obiectele și suprafețele abrazive (burete de sârmă, șmirghel și alte suprafețe asemănătoare) pot zgâria ușor suprafața rășinii, te sfătuim să eviți purtarea bijuteriilor în situații de contact cu acestea.
SUBMERSIA ÎN LICHIDE
Chiar dacă rășina este rezistentă la apă, cu siguranță montura metalică va fi expusă la apă în acestă situație. Purtarea bijuteriei la duș sau la piscină poate cauza mătuirea metalului și oxidarea acestuia. Poți citi mai jos despre curățarea monturilor metalice.
CHIMICALE PUTERNICE
Chimicalele sunt peste tot în jurul nostru,însă când spun puternice, mă refer la cele agresive în mod particular. Chimicale precum acetona, sunt cunoscute pentru "pofta" cu care "mănâncă" pastic. (iar rășina este un tip de plastic) Alcoolul, deși bun la curățarea monturilor metalice, poate deteriora, de asemenea, suprafața rășinii epoxidice. Parfumul, care este adesea pe bază de alcool, este și el o substanță de evitat. Alege să nu parfumezi din greșală și noii cercei din rășină.
Curățarea bijuteriilor din rășină
Când vine vorba de bijuterii, oamenii se gândesc doar la ipostazele în care monturile se înnegresc în timp (lucru care se întâmplă la oricare metal) și trebuiesc curățate.
In cazul monturilor din Argint 925 sau Argint 925 Rodiat, pentru îndepărtarea petelor și redarea luciului este nevoie doar de o cârpă moale pentru bijuterii, din microfibră. În 99% din cazuri o simplă lustruire va redă luciul de odinioară. În cazuri de innegrire extremă poți încerca un mix de apă, praf de copt și oțet. Te invit să citești mai multe despre Argint aici. Dacă este vorba despre monturile din Oțel inoxidabil, contrar numelui sau innegrirea se poate produce și în cazul sau (însă extrem de rar). Procesul de coroziune este omniprezent și continuu pentru oricare metal. Oțelul inoxidabil are însă o rezistență sporită în acest aspect. La nevoie, se poate curăța atât din considerente estetice cât și pentru a păstra rezistență la coroziune. Curățarea este foarte simplă și se face cu cârpă moale pentru lustruit.
Pe lângă curățarea monturii, pentru o viață cât mai lungă a bijuteriei tale, în special a cerceilor, te sfătuim să îți speli cerceii înainte de depozitare cu o cârpă moale și puțin săpun pentru a îndepărta uleiurile (grăsimile) naturale produse de piele și depuse pe aceștia în timpul purtării. Uleiurile, rămase in timp îndelungat pe suprafața bijuteriilor, pot afecta atât procesul de oxidare cât și aspectul estetic al rășinii.
Depozitarea bijuteriilor din rășină.
Nu îți putem spune cât de important este acest aspect care se aplică pentru toate tipurile de bijuterii. Când nu porți o bijuterie, te sfătuim să o depozitezi într-o punguță zip-lock sau în cutiuța ei EmilyRay, într-un spațiu întunecat, uscat și răcoros. Astfel, oxidarea este încetinită, iar rășina nu este expusă razelor UV fără să fie necesar.