Argintul în starea sa naturală (99,9% puritate) este un metal moale și nu poate fi folosit în procesul de creare a unei bijuterii decât în amestec cu alte aliaje metalice. Așadar, argintul folosit în bijuterii, este de fapt un amestec de 92,5% argint pur și 7,5% de alte aliaje metalice. De aici vine și denumirea de Argint 925, cifra însemnând puritatea argintului din bijuterie. Pentru a fi identificat, este folosită cifra 925, care reprezintă un semn distinctiv și este ștampilată într-o parte ascunsă a bijuteriilor. Toate monturile noastre sunt stanțate conform Legii nr. 261/2002


De ce să alegi o montură din Argint 925 sau Argint 925 Rodiat?
  • Este un metal prețios la un preț rezonabil
  • Își păstrează forma în timp
  • Poate rămâne strălucitor pentru mult timp
  • În cazul oxidării, îi poți reda ușor luciul de fiecare dată chiar din confortul casei tale
  • Provoacă foarte rar alergii
  • În plus, dacă alegi Argint 925 Rodiat, elementele placate cu rodiu își păstrează aspectul inițial mult mai mult timp. Acest metal oxidează foarte greu, asftel întreținerea este absolut minimă. Culoarea este mai închisă decât cea a argintului 925, semănând cu aurul alb.


Cum întreținem bijuteriile din argint? 


Protejează-le de umiditate

În general, pe cât posibil, este ideal să eviți depozitarea bijuteriilor din argint în locuri umede. Umiditatea reprezintă una dintre principalele cauze care afectează bijuteriile din argint. Pentru a  păstra bijuteriile din argint cât mai bine, sugerăm ca acestea să fie depozitate în locuri uscate.

În plus, este important să ștergi bijuteriile din argint de transpirație înainte de depozitare. Există posibilitatea de a apărea pete, deoarece transpirația produce umiditate, și știm că nu îți dorești acest lucru. Te poți asigura că protejezi bjuteriile din argint împotriva umidității în locurile de depozitare, folosind pliculețe de silicagel. Rolul acestora este de a absorbi umiditatea.


Depozitează-le în cutiuțele lor

Probabil îți este cunoscută ideea de a folosi cutii de bijuterii pentru a depozita diferite accesorii. Ceea ce poate nu știi este faptul că, este recomandat să păstrezi bijuteriile din argint în cutii individuale sau în comportimente individuale ale cutiei. Astfel, poți evita zgârieturile provocate de suprapunerea acestora.

Totodată, poți preveni zgârieturile bijuteriilor din argint înfășurându-le cu o cârpă moale și fină (precum bumbacul) sau in punguțe zip-lock. Această modalitate de întreținere a bijuteriilor din argint ajută și la menținerea strălucirii lor. 


Evită purtarea lor la treburi casnice

Pentru o întreținere  a bijuteriilor din argint potrivită, evită purtarea acestor accesorii atunci când realizezi activități casnice.

Nu purta bijuterii din argint când gătești, faci curățenie sau când faci duș. Este important să ai în vedere faptul că bijuteriile din argint se înnegresc dacă interacționează în mod constant cu sulful. Acest compus chimic este întâlnit în săpunuri, detergenți, ouă, ceapă, etc. Ia în considerare ideea de a purta bijuterii după ce te-ai machiat și ți-ai coafat părul.  Loțiunile, fixativul, parfumurile și alte produse folosite în domeniul cosmeticii și al îngrijirii pielii afectează argintul. Făcând acest lucru, devii mai precaută. Vei reuși să întreții bijuteriile din argint într-un mod optim, pentru mai mult timp.


Curată-le cu o cârpă din microfibră

Pentru îndepărtarea petelor și redarea luciului nu este nevoie decât de o cârpă moale pentru bijuterii, din microfibră. În 99% din cazuri o simplă lustruire va redă luciul de odinioară. În cazuri de innegrire extremă poți încerca un mix de apă, praf de copt și oțet.




De ce se înnegrește argintul?

Pentru majoritatea noilor propietari de bijuterii din argint este uimitor cum o bijuterie purtată foarte puțin sau deloc poate să se păteze sau să se matuiasca în cutiuță ei. Instant te poți gândi că ai fost păcălit, să nu fie oare din argint, chiar dacă are stanța?  Ei bine, poți stă liniștit, oxidarea in timp a argintului este des întâlnită. Argintul 925 la fel ca și alte metale își poate schimba culoarea, poate pierde din luciu sau se poate înnegri. Acest lucru nu denotă o calitate slabă a metalului, factorii care influențează acest lucru pot fi atât externi cât și interni.

Cauze externe: Teoretic vorbind, acesta este rezultatul unei reacții între argint și hidrogen sulfurat. Bijuteriile din argint se pot înnegri dacă sunt puse în contact cu sulful prin intermediul:

  • poluării mediului înconjurător;

  • produselor de îngrijire personală și cosmetice care conțin la rândul lor sulf;

  • alimentelor sau produselor de consum;

  • umidității aerului.


    Cauze interne: Chiar și corpul uman este un factor important atunci când vorbim de ce se înnegrește argintul. Pătarea bijuteriilor poate veni atât din pricina factorilor externi, cât și din cauza factorilor interni, și anume:

    • acidul transpirației din corp;

    • medicamentația folosită de purtător;

    • ph-ul pielii